New York City
Door: Lars
Blijf op de hoogte en volg Lars
31 December 2007 | Verenigde Staten, Baltimore
Vorige week zaterdagochtend ben ik met de bus vanaf Penn Station Baltimore vertrokken naar Penn Station New York. De keuze voor de bus in plaats van de trein was eenvoudig, aangezien een retour per trein $130 kost en een retour per bus $35. De eerste 2 uur van de busreis waren saai, maar eenmaal voorbij Philadelphia begon het landschap te veranderen. De ene na andere raffinaderij en milieuvervuilende fabriek lag langs de weg en de highway veranderde van een 6-baans weg in een 14-baansweg! Als je naar buiten keek was het net of je op een of andere post-modernistische wereld was. Ik begrijp nu dus ook waarom de VS de grootste vervuiler van de wereld is (tenminste dit jaar nog, aangezien de Chinezen hard hun best doen om nog vervuilender te zijn). Na ongeveer 3 uur rijden door 5 staten (Maryland, Delaware, Pennsylvania, New Jersey en New York, sommige maar voor een paar mijl) doemde in de verte Manhattan op en hoewel ik een aantal jaar geleden ook al in New York ben geweest, blijft het toch een echt kippenvel-moment. Via de Lincoln tunnel, onder de Hudson rivier door, is de bus uiteindelijk Manhattan binnengereden. Het Penn station ligt naast Madison Square Garden (popconcerten en de NY Knicks) en dat ligt weer vlakbij het Empire State Building, wat daardoor mijn eerste bestemming was na te hebben geluncht bij de Mac (pas 1e keer sinds ik in de VS ben, goed he). Aangezien ik een aantal jaar geleden al in New York ben geweest, heb ik het observatory deck dit keer overgeslagen, maar de volgende keer dat ik New York ben, want ik ga zeker nog eens terug, ga ik wel weer naar de top of the world. Via het Empire State Building ben ik richting het Central Station gelopen en daar rechtsaf geslagen langs het Chrysler Building (de op een na bekendste wolkenkrabber in NY, sinds 9/11 natuurlijk) richting het hoofdkantoor van de VN gelopen, dat er trouwens steeds meer vervallen gaat uitzien. Sommige glaspanelen waren afwezig, etc. Vervolgens ben ik op weg gegaan naar Times Square en onderweg nog het Grootste Warenhuis ter Wereld van Macy's en de openbare bibliotheek (The Day After Tomorrow, ik denk niet dat er gebouwen in Manhattan zijn die niet het decor hebben gevormd van een film) gepasseerd en tijdens m'n wandeling nog gekeken naar een vechtpartij tussen twee automobilisten.
Times Square Avenue blijft fascinerend om te zien met al die lichtreclames, met o.a. reclame voor Grolsch en Heineken. Op Times Square heb ik de metro richting downtown gepakt, waar ik in de buurt van Ground Zero ben uitgestapt. Ground Zero is in vergelijking met 2004, toen ik er voor het eerst was, niet echt veel veranderd. Het enige verschil is dat een skyscraper aan de rand van Ground Zero inmiddels af is. Maar Ground Zero zelf is nog steeds een enorme bouwput. Vervolgens weer verder gelopen richting het zuiden naar Battery Park, waar je uitzicht hebt op het Vrijheidsbeeld. Inmiddels was het al rond 6 uur 's avonds, dus vervolgens ben ik voor de zekerheid eerst even naar het Broadway Hotel 'n Hostel gegaan (ten westen van Central Park) om me in te checken.
's Avonds ben ik weer met de metro naar Times Square gegaan (ongeveer 20 min), om te genieten van de lichtreclames als het donker is, vervolgens ben ik naar het Rockefeller Center gegaan, aangezien daar de Grootste Kerstboom ter Wereld staat die figureert in Home Alone 2. Op weg naar het Rockefeller Center ben ik langs de Radio City Music Hall, reusachtige kerstballen en de sneeuwkristallen licht/muziekshow op Saks Fifth Avenue (http://www.youtube.com/watch?v=L9xZudazSfM) gelopen. De kerstboom ziet er erg mooi uit, zeker met de reusachtige Swarovski ster als spits. Rond elf uur kwam ik terug in het hostel en in de lounge-ruimte heb ik nog even gekeken naar het laatste deel van Star Wars IV. Er zaten natuurlijk ook weer veel Chinezen.
De volgende ochtend heb ik tegenover het hostel in cafetaria een ontbeten (toch een van de pluspunten van de VS, je kunt overal wel een eettentje vinden), waarna ik even ben ga kijken in het Riverside park dat vlakbij het hostel ligt en grenst aan de Hudson rivier, maar aangezien het druilerig weer was, de hele dag grijs en af en toe regen, was er behalve een aantal eekhoorns niet zo veel te zien. Gezien het weer leek het me vandaag een uitstekende dag om een museum te bezoeken, het Museum of Natural History (Night at the Museum, ok, dit was de laatste keer dat ik een film noem, anders wordt ’t wel erg eentonig) had ik al een keer gezien, daarom had ik gekozen voor het andere grote museum dat me interessant leek, het Metropolitan Museum of Art. De andere twee bekende musea: Guggenheim en MOMA, bevatten vooral moderne kunt, dus die vielen af. Maar omdat het nog droog was op dat moment ben ik door Central Park richting het museum gelopen. Central Park is echt een oase van rust in Manhattan, maar zelfs dan blijf je op de achtergrond het drukke leven horen. In het park heb je een aantal mooie vijvers, die jammer genoeg niet bevroren waren en je hebt een mooi uitzicht op de skyline van New York met o.a. San Remo appartementencomplex en het Plaza hotel.
Het Metropolitan Museum of Art is echt een reusachtig museum, een soort van Louvre van de VS en zonder het in de gaten te hebben was het al vier uur in de middag toen ik eindelijk alles had gezien: de grootste verzameling van Egyptische kunst buiten het museum van Cairo, kunst uit oude rijken zoals Perzië, Assyrië, Griekenland, het Romeinse Rijk, de Middeleeuwen (met veel beelden uit Europese kerken, dus dat was nogal saai, gezien al mijn vakanties in Frankrijk, Italië, etc., maar de afdeling wapens blijft natuurlijk leuk), Nieuw Guinea, Maya's en uit de Renaissance. Er was ook een grote afdeling voor Amerikaanse geschiedenis en dat was natuurlijk de enige afdeling waar je met enige vaart door heen kon, aangezien zilverwerken, Amerikaanse schilders en oude meubels nou niet echt interessant zijn. Tenslotte ben ik nog naar de speciale tentoonstelling "The Age of Rembrandt" gegaan, aangezien je dat als Nederlander eigenlijk wel verplicht bent, dit deel van het museum was het drukst bezocht en er hingen veel schilderijen van Rembrandt, Vermeer, en andere oude Hollandse meesters. Ik moet zeggen dat de schilderijen van Vermeer toch wel de mooiste zijn om te zien, aangezien je na een Portret van Rembrandt je ze allemaal wel hebt gezien. Maar misschien komt het ook wel door Scarlett Johansson.
Eenmaal weer buiten, wacht even nog een tip, het kopen van een kaartje voor het Met is eigenlijk overbodig aangezien ik drie keer via de main hall naar een andere afdeling ben gegaan zonder dat ik gecontroleerd werd (natuurlijk had ik wel een ticket want voor studenten is het maar $12). Na het kopen van een hotdog ben ik nog even richting het noorden naar het Guggenheim museum gelopen, maar dat stond jammer genoeg in de stijgers. Hierna weer langs Central Park richting midtown gelopen, en eenmaal op de zuidelijke rand van Central Park aangekomen, begon het keihard te regenen. De eerste winkel in de buurt was de Apple Store dus daar ben ik maar even naar binnen gaan. Voor een winkel waar ze alleen maar mp3 spelers en Macs verkopen was hij erg groot, met wel zo'n 50 verkopers. De prijzen zijn natuurlijk belachelijk in vergelijking met Nederland, de I-pod Touch 8Gb kost bijvoorbeeld $299 (=202 euro), terwijl hij in Nederland 299 euro kost. Dus als iemand nog iets nodig heeft? Ik bereken maar 10% provisie ;-).
Nadat het de ergste buien voorbij waren ben ik via alweer het Rockefeller center naar alweer Time Square gelopen (het gaat echter nooit vervelen), om te kijken naar de lichtreclames in combinatie met hun weerspiegelingen op het natte asfalt. Na wat te hebben gegeten bij Subway ben ik naar het AMC movie theater gegaan dat in een zijstraat van Times Square Avenue ligt en heb ik in een van de 25 zalen gekeken naar National Treasure 2. Aangezien het inmiddels alweer half 11 pm was, heb ik de metro naar het hostel gepakt en daar nog gekeken naar Borat. In het hostel sliep ik in een 6-beds dormitory, ik lag bovenin het stapelbed, er waren alleen geen leuningen en aangezien ik net het grote bed op m'n kamer in Baltimore gewend was moest ik oppassen dat ik er 's nachts niet uitviel. Dat is gelukkig niet gebeurd, alleen viel wel m'n telefoon die als wekker diende naar beneden maar hij heeft het gelukkig overleefd. Het duurde echter wel even voordat ik ‘m terug had gevonden.
Op maandagochtend heb ik uitgecheckt bij het hostel en ben ik vervolgens met de metro naar het zuidpunt van Manhattan gegaan om daar de boot naar het vrijheidsbeeld te nemen. Echter eerst moest ik nog een ticket kopen, waarvoor ik drie kwartier in de rij stond. Nadat je het ticket hebt gekocht ga je in de volgende rij staan om toegelaten te worden tot de rij voor de veiligheidscontrole (even streng als op een vliegveld), deze rij kon ik grotendeels overslaan omdat ik een ticket had, waarom? Ik heb werkelijk geen idee, maar een ranger zei dat als je ticket had, dat je direct naar voren moest lopen en tegen de ranger daar moest zeggen dat WIlliam je had gestuurd. De 3e rij duurde echter wel weer drie kwartier. Waarna ik eindelijk aan boord kon gaan van de Ms. Liberty. Vanaf de boot heb je een fantastich uitzicht op Manhattan, Brooklyn en Jersey City. De boot vaart met een boog om het vrijheidsbeeld heen dat op een klein eilandje staat en meert aan schuin achter het vrijheidsbeeld. Na een rondje te hebben gelopen rond het vrijheidsbeeld en te hebben genoten van het uitzicht, ben ik in de vierde rij gaan staan, om na weer een veiligheidscontrole, dit keer met echt reusachtige scanners, het vrijheidsbeeld naar binnen te gaan. Gezien een temperatuur van net boven 0 en een redelijk harde wind had ik het in die vierde rij wel aardig koud. Het vrijheidsbeeld zelf kun je sinds 2001 trouwens niet meer omhoog, je kunt alleen nog maar naar het eerste observatieplatform gaan, dat reikt tot de voet van het beeld zelf. Echter binnenin het plateau kon je wel een oor en teen van het vrijheidsbeeld op ware grootte zien.
Eenmaal weer buiten was het al half 3 en omdat ik om 5 uur bij de bus moest zijn voor de terugreis, betekende dit dat ik nog maar weinig tijd had. Ik heb dus snel de boot terug gepakt naar het vaste land (niet echt vast, aangezien Manhattan een eiland is), en nog een kort rondje downtown gemaakt via Wallstreet, South Dock met uitzicht op de Brooklyn Bridge, en de City Hall. Onderweg naar de City Hall kwam ik trouwens nog een zingende kerstboom tegen (http://www.youtube.com/watch?v=unYV9UlHrsU&feature=user).
En daar eindigde mijn eerste trip naar New York. Maar omdat het niet zo ver weg is ga ik er in januari of februari zeker nog een keer naar terug, aangezien ik het Rockefeller observatory deck nog niet heb gedaan, nog niet in Brooklyn ben geweest, het Flatiron gebouw heb gemist, het Museum of Natural History nog een keer wil bezoeken en misschien ook nog MOMA. Verder nog de Central Park Zoo, Chinatown, etc. etc. En boven alles, ik wil New York een keer met sneeuw zien, dus zodra het gaat sneeuwen, pak ik de bus richting New York.
De dag na mijn terugkeer was het kerstmis, maar aangezien het De Dag was waarna ik terugkeerde uit New Yrok City, was dat niet zo erg voor een keertje.
Op woensdag t/m vrijdag heb ik in het lab gewerkt (waar ik trouwens als enige aanwezig was, dus, erg saai), de synthese lukt bijna, alleen is de resulterende oplossing melkachtig (betekent grote deeltjes) terwijl een heldere oplossing veel beter is.
Entertainment stukje (oftewel FOX-nieuws)
Ik moet mijn nuanceringen over de criminaliteit in Baltimore toch een beetje nuanceren ;-).
Vorige week zaterdagochtend nam ik namelijk de bus van m'n appartement naar de plaats waar de bus naar New York vertrok, ongeveer 10 blokken van mij vandaan. Toen ik daar uitstapte, werd op datzelfde moment iemand die daar juist in de bus wilde stappen beroofd van haar portemonnee. Waarna de dief vlug een steeg in rende. Mijn common sense (zie ook weer een vorig bericht) vertelde me natuurlijk dat ik het beste zo snel mogelijk door kon lopen richting de wachtruimte voor de bus naar NY, aangezien iemand anders al 911 aan het bellen was, en iemand een steeg in achterna lopen nou niet echt het slimste is wat je kunt doen, als je Nederland ooit nog eens wilt terugzien.
Dan over naar 'incident' nummer 2: woensdagavond. Toen rond middernacht opeens een helicopter overvloog, niet echt iets bijzonders, maar toen ik 'm binnen 5 min. nog 3 keer hoorde langskomen, heb ik toch maar even uit het raam gekeken. Het bleek dat het een politiehelicopter was, die een paar blokken verderop rondjes aan het vliegen was en waarschijnlijk dus op zoek naar iemand.
Hoewel het je natuurlijk niet een echt veilig gevoel geeft, is het natuurlijk best wel leuk allemaal :-)
Een fijn oud en nieuw!
p.s. nog een spoiler voor het volgende bericht, ik ben naar de Baltimore Ravens (American Football team) geweest vandaag!
31 December 2007 - 14:57
Dré:
Hey neef Lars,
Prachrig verhaal, bijna een compleet hoofdstuk. Zo te lezen verveel je je niet en heb je geen gebrek aan durf en ondernemingszin. Alvast een goed uiteinde en een goed begin 2008. En waarschuw de US alvast: Tim is in aantocht... -
01 Januari 2008 - 11:29
Martijn:
Hey Lars,
Allereerst een gelukkig nieuwjaar! En ten tweede: wat een spannend verhaal weer. Dat New York verhaal geeft mij alleen maar heimwee. Wij zijn toen ook wel drie keer teruggeweest naar Times Square... blijft indrukwekkend. Succes met je stage of heb je nog vakantie?
Mzzl -
02 Januari 2008 - 10:24
Nicole:
Ha Lars!
Ben even een belachelijk lange tijd op vakantie geweest maar nu weer thuis (en meteen ziek). Dacht even snel jouw site bij te lezen maar ik zie nu dat ik daar wat meer tijd voor in moet plannen! Maar de eerste indruk is in ieder geval goed :)
Een heel gelukkig nieuw jaar en een mooie tijd in Baltimore gewenst! xx -
02 Januari 2008 - 13:50
Ot:
Vanuit de Masterroom: De beste wensen voor 2008!! -
05 Januari 2008 - 22:20
Tim:
nu ook groeten uit de USA
delft.waarbenjij.nu -
07 Januari 2008 - 12:20
Jeroen:
Eej Loes!
Ziet er tofjes uit hoor daar! Ik heb nooit zo de behoefte gehad om naar de USA te gaan, maar nu ik die foto's allemaal zie en jouw verhaal zo lees, moet ik toch wel eerlijk zeggen dat ik toch ook wel een keertje daarheen zou willen gaan. Maarruh... ik stel toch voor dat je even iedereen in je mailinglist zet ipv ze zichzelf te laten aanmelden. Ik had er geen idee van en ik denk dat ik niet de enige was... ;)
Veel succes nog daar!!
Houdoe ;) -
08 Januari 2008 - 10:14
Wietse:
Hej Larsie!!
Mooi mooi mooi zo die verhalen van jou. Ennuh Apple store, geweldige winkel!!! En vind jeroen z'n voorstel eigenlijk wel goed, gewoon ff iedereen in een mailinglist zetten lars. Tot het volgende verhaal maar weer.
groeten Wietse
08 Januari 2008 - 20:06
Stephan Peters:
Hey Lars! Guess what, je hebt binnenkort een nederlandse complexgenoot! :) Ik had Sjoukje ook via deze site leren kennen, en die had het erover dat jij in hetzelfde appartementencomplex blijkt te wonen. Klein wereldje toch weer.
Maar goed, even een snelle krabbel, want ik ben druk aan het inpakken. Aanstaande ga ik mijn intrek doen! Ik zit in #411 als ik het goed heb begrepen.
Een vraagje zo snel even: heb jij eigenlijk internet op je appartement? Waar heb jij dat precies geregeld? Of zitten we zelfs zo dicht op elkaar dat we eventueel gewoon het internet (en de kosten ;) ) kunnen delen met een draadloos netwerk ofzo?
Ik zal je site nog even helemaal lezen, maar lijkt me in ieder geval een goed plan om even een biertje te drinken binnenkort!
Groet,
Stephan Peters -
08 Januari 2008 - 22:20
Stephan Peters:
En toen schoot mij later binnen dat ik nooit mijn contactgegevens heb gegeven. Ik sta op stephanpeters.waarbenjij.nu en emailbaar op s.p.c.peters apenstaartje gmail.com
Groet! -
10 Januari 2008 - 13:07
Ewoud:
Hey Cartman (Ghettooo;)),
Happy New Year! Je bent wel goed bezig daar...cultureel gezien dan;) Heb namelijk nog niet veel over je stage gelezen, maar ik geloof dat dat mij ook wel eens verteld is;)
Deze reactie is trouwens ook weer wat laat: op de een of andere manier krijg ik 1 op de 2 keer een melding van een nieuw verhaal...beetje vaag.
Slim trouwens om je filmpjes op youtube te zetten!
Veel plezier nog daar!
Groeten